Rezultati 20. federalnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola

U organizaciji Udruženja matematičara USK je 22. i 23. maja 2015. godine u Bosanskoj Krupi održano 20. Federalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. 127 učenica i učenika iz 77 škola Federacije BiH se takmičilo u 3 kategorije, i to VII, VIII i IX razreda devetogodišnje osnovne škole, odnosno VI, VII i VIII razreda osmogodišnje osnovne škole. Domaćin takmičenja je bila JU „Druga osnovna škola“ iz Bosanske Krupe.

Udruženje je 23. maja 2015. godine u Domu Kulture u Bosanskoj Krupi organizovalo stručno metodički seminar za predavače matematike. Preko 100 nastavnika i profesora matematike, informatike i fizike s područja Federacije BiH je slušalo predavanja koja su održali: prof. dr. sc. Hasan Jamak (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. sc. Mehmed Nurkanović (Univerzitet u Tuzli), dr. sc. Hariz Agić (Pedagoški zavod Tuzla), Mirsudin Pačariz (OŠ „Brčanska malta“, Tuzla), prof. dr. sc. Bernadin Ibrahimpašić (Univerzitet u Bihaću). Predavači su izlagali o nastavi geometrije u osnovnoj školi, o Gaussovoj dosjetka i njenoj primjeni u nastavi matematike u osnovnoj školi, o nekim pogledima na ulogu udžbenika u procesu izučavanja matematike, o metodologiji izrade pismenih testova, te o problemima odnosa objektivno – subjektivno u procesu ocjenjivanja učeničkih radova.

Učesnici takmičenja su u znak sjećanja na lijep boravak u Bosanskoj Krupi, a u cilju podizanja ekološke svijesti, kao svoj dar građanima Bosanske Krupe, u Parku prijateljstva u Bosanskoj Krupi posadili 3 ginko stabla (lat. Gynkgo biloba – drvo čiji se evolucijski razvoj može pratiti nevjerojatnih 300 miliona godina).

Uz pratnju turističkih vodiča i stručnih saradnika, učesnici takmičenja i njihovi pratioci, te učesnici seminara su u dvosatnoj šetnji po Bosanskoj Krupi obišli njene historijske, kulturne i ekološke znamenitosti i osjetili duh grada smještenog ispod zidina starogradske tvrđave Pset na obalama Krušnice i Une.

Organizator i domaćin su se potrudili da se svi učesnici i gosti osjećaju ugodno u toku dvodnevnog boravka u Bosanskoj Krupi. Koliko su u tome uspjeli reći će naši gosti i učesnici, koje nam je bilo čast ugostiti.

Rezultati_2015_7

Rezultati_2015_8

Rezultati_2015_9

Rjesenja_2015_7

Rjesenja_2015_8

Rjesenja_2015_9

Zadaci_2015_7

Zadaci_2015_8

Zadaci_2015_9